• Oslava 90. výročia založenia školy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Oslava 90. výročia založenia školy.

            4.11.2022

            Každé jubileum je príležitosťou na spomienky, oslavu i hodnotenie, Základná škola v Sološnici oslavuje 90 rokov od svojho založenia. V tejto jednej vete je ukryté veľké množstvo životných príbehov, udalostí, zážitkov, nádejí, spomienok. Zostal tu kus života nielen študentov, pracovníkov školy, ale aj našich priaznivcov i podporovateľov. Tisíce spomienok. A je na čo spomínať... Dovoľte mi aspoň krátko nahliadnuť do histórie školy.

            Prvá zmienka o škole pochádza z roku 1610 a je zaznamenaná v kronike Farského úradu v Rohožníku.

            • V roku 1782, keď sa škola po prvý raz spomína v Kronike Rímsko-katolíckej ľudovej školy v Sološnici, sa školská budova nachádzala na mieste súčasného obchodného domu a mala domové číslo 215. Škola bola pokrytá slamou a pozostávala z dvoch izieb – v jednej izbe býval učiteľ, v druhej bola učebňa.

            • V roku 1858 sa škola presťahovala.

            V roku 1932 bola v obci založená meštianska škola (najprv ako pobočka Štátnej meštianskej školy v Lozorne), ktorá sa v roku 1938 stala obvodovou  a navštevovali ju žiaci zo Sološnice, Rohožníka, Plaveckého Podhradia, Plaveckého Mikuláša, Plaveckého Petra a Kuchyne.

            • V roku 1941 bola Rímsko-katolícka slovenská ľudová škola premenovaná na  Rímsko-katolícku ľudovú školu s vyučovacím jazykom slovenským.

            V školskom roku 1940/41 sa začala pripravovať stavba modernej školskej budovy. Z tohto dôvodu navštívil školu aj minister školstva Jozef Sivák.

            Stavba sa začala 14. 7. 1941 na pozemku pri železničnej stanici a bola dokončená 15. 11. 1942.

            • Počas druhej svetovej vojny bola budova školy obsadená nemeckým vojskom, a preto bolo od 4. 12. 1944 do 4. 4. 1945 prerušené vyučovanie.

             

            V budove meštianskej školy sa dnes nachádza Základná škola. Budova bola v období 1988 – 1992 rekonštruovaná a bola k nej pristavená prístavba.

             

            1.2.1993 začal  začiatok vyučovania po rekonštrukcii a prístavbe budovy v súčasných priestoroch

            Právna subjektivita školy nastala od 1.4.2002

            1.7.2002 prešla zriaďovateľská pôsobnosť ZŠ Sološnice z Okresného úradu –na Obec Sološnica

             

            Za uplynulých 90 rokov sa udialo niekoľko významných spoločensko-politických zmien v našom štáte a aj tieto ovplyvnili chod a existenciu školy.

            Vzdelanie a vzdelávanie sa stalo od dávna súčasťou ľudstva. J.A. Komenský povedal: “Aký väčší alebo lepší dar môžeme dať svetu ako to, že vyučujeme a vzdelávame mládež.“ Všetci sa s hrdosťou hlásia k svojej škole a radi si zaspomínajú na roky strávené so spolužiakmi a učiteľmi na vyučovaní a mimo neho. Všetkých nás však spájajú spoločné spomienky na našu základnú školu.

            Môj predchodca Mgr. Ivan Kordík by vám o tom mohol rozprávať hodiny. Ako riaditeľ školy dlhé roky pomáhal budovať a zveľaďovať našu školu a za to mu patrí naša vďaka.  Poďakovať chcem aj všetkým ostatným riaditeľom, ktorí prispeli k tomu, že škola v Sološnici má dobré meno.

            Naša škola stojí už 90 rokov na pevných základoch. Želám si, aby v duchu tradícií kráčala k ďalším úspechom. S úctou a uznaním venujem spomienku všetkým zamestnancom a žiakom, ktorí písali stránky histórie našej školy.

            V tomto školskom roku 2022/23 školu navštevuje 216 žiakov a 21 pedagogických zamestnancov a 10 nepedagogických zamestnancov. Škola sa pravidelne zapája do rôznych projektov a súťaží.  Počas uplynulých rokov sme mali množstvo úspešných detí , čo je dôkazom toho, že učitelia svoju prácu robia s láskou a nadšením. Svoju poctivú prácu si vykonávali aj všetci nepedagogický zamestnanci, kuchárky, upratovačky, školníci bez ich pomoci a spolupráce by škola nemohla tak dobre fungovať.

            Som hrdá na tých, s ktorými sa v škole stretávam dnes, všetkým patrí moja úcta a poďakovanie. Ďakujem všetkým, ktorí nás podporujú, rodičom, priaznivcom a partnerom školy. V neposlednom rade ďakujem za podporu obecnému úradu. S vierou a nádejou sa pozerám do budúcnosti a som presvedčená, že v našom diele budú pokračovať nasledovníci a budú šíriť dobré meno našej základnej školy.

            Našej škole chcem popriať veľa úspechov na ceste jej rozvoja, veľa zapálených učiteľov a žiakov hladných po vedomostiach.

            Mgr. Monika Oravcová

          • Halloweenský večer

          •  

                 V útrobách našej školy sa večer 3. novembra 2022 usadili strašidlá – zubaté smrtky s obrovskými kosami, navonok milo sa usmievajúce ježibaby, mŕtvi učitelia, ktorí kedysi dávno-pradávno učili v našej škole a smutný, nikdy nedocenený klavirista. Kto sa ich nebál, mohol prísť o 16,30 hod. do našej telocvične, kde mu hlavná ježibaba vysvetlila, čo ho čaká v nasledujúcich chvíľach. Mŕtvy sprievodca vodil skupinky odvážnych detí po jednotlivých stanoviskách, kde museli plniť pripravené úlohy strašidiel. Ostatné deti súťažili v telocvični s metlami, aby si zmerali sily. Keďže strašidlá k nám prichádzajú zísadne potme, mnohé deti sa viac či menej báli, ale všetky to nakoniec zvládli na výbornú!

      • Kontakty

        • Základná škola Sološnica
        • Zástupca školy 0948 295 047 Riaditeľka školy 0948 034 813 034 65 84 118
        • Školská ulica 7/19 906 37 Sološnica Slovakia
        • Mgr. Gabriela Mrnková
        • Mgr. Zuzana Dinušová zuzana.dinusova@zssolosnica.sk
        • 31 810 292
        • 20 216 38 278
        • Ing. Jana Ščepková jana.scepkova@zssolosnica.sk
        • Ing. Katarína Jurkáčková katarina.jurkackova@zssolosnica.sk jedalen@zssolosnica.sk 0346584242